image002

Юннан (Yunnan) е провинция в Югозападен Китай. Някога това е било царство Нанджао (Nanzhao), което се е простирало на запад до Индия, на юг до Лаос и Тайланд, а на север до Тибет и Императорски Китай. Царството е превзето изцяло за пръв път от Династията Юан (Yuan), и от тогава на сетне картата на Китай изглежда така както е и днес.

image004

В провинция Юннан, днес има официално признати 26 малцинства или етнически групи от общо 56те официално признати етноси в Китай. Тези малцинства имат различни обичай, носии, бит, религия, традиции, различни езици и диалекти, но най важното е, че живеят в хармония в последните 60 години непосредствено един до друг. Едни от най многобройните народи, това са хората „Ии“, те са и най ранните обитатели на царството.

image006  image008  image010

Юннан се дели основно на 5 района, представляващи интерес за пътешествия.

Първи: Столичният град Кунминг (Kunming) и Каменната Гора (Stone Forest).

image012  image014

Втори: Югоизточната част, със стари градове и едни от най древните оризови тераси на земята.

image016  image018

Трети: Североизточен Юннан – Дали (Dali), Лидзианг (Lijiang), Клисурата на Скачащия Тигър (Tiger Leaping Gorge), Шангрила (Shangri-la) и Източен Тибет – Пътя на Чая (Tea and Horse Road).

image020  image022  image024

Четвърти: Западната част, старият път за Тибет и Клисурата на Лудата река Нудзианг (Nujiang).

image026  image028

Пети: Южна част – тропиците на Сишуанг Банна (Xishuang Banna), джунглите, чаените плантации.

image030  image032  image034

Като царство от древността, в Юннан се практикуват множество религии и вероучения, ето и някои от тях – Шаманизъм, Даоизъм, Будизъм, Конфуцианство, Ислям, Християнство, Ламаизъм и др.

image036  image038  image040

Будизма навлиза в Китай, по Пътя на Коприната, а тук в Юннан стоят и до ден днешен 3те пагоди (Dali Tree Pagoda) от Династията Танг (Tang) от преди 1200 години. В старият град Дали (Dali), има множество Будистки храмове, а в последните години наблюдаваме „цъфтеж“ на Будизма, поне така може да се съди по появата на множеството вегетариански ресторанти.

image042  image044  image046

Именно тези заведения за обществено хранене, правят Дали столицата на вегетарианството в Китай. Зеленчуците в повечето случай са изложени пред самото заведение, а гостите се окуражават единствено да посочат своя свеж избор от зеленина, която бива моментално сготвена с екзотични подправки, диви гъби, билки и много други вкусотийки.

image048  image050  image052

Не далеч от Дали има свещена, Будистка планина. Поверието гласи, че там някъде медитира от край време един от учениците на Сакаямуни (Буда), а когато времето настъпи, че той ще излезе и поведе хората отново към истината на живота.

image054  image056  image058

Юннан е известен още и с отглеждането на чай. Почти всички мъже употребяват чай. Вече световно известния чай „Пуер“ (Puer) произхожда от южните райони на провинцията, където климата е умерено топъл. От тук тръгва и Пътя на Чая, разделящ се в няколко посоки: на север – Монголия и Русия; на северозапад – Тибет и Непал; на запад – Бирма, Индия и Персия.

Средното надморско равнище на Юннан е между 600м-2300м, като най високата точка е връх Кавагебо (Kawagebo) 6740м, от свещената планина на Тибетските Будисти. Едната страна на планината е в Юннан, а другата в Тибет.

image062

Много от оригиналните традиции и бита на етническите народи е запазен и до днес. Хората тук предимно се препитават със земеделие, билкарство, грънчарство, дърворезба и дървообработка.

За информация и пътувания вижте още в сайта на RuralChina. Може да пишете и на български във формата за контакти на сайта.

RuralChina

www.rural-china.net

Пътят на Чая и южния Път на Коприната pdf